Primul film documentar 3D romanesc dedicat Maramuresului

 „Culegătorii de folclor” va fi lansat în România pe 30 ianuarie şi va putea fi vizionat în cinematografele din ţară. Pelicula este primul documentar etnografic românesc în format 3D realizat în România.
Acesta face parte din prima trilogie de documentare 3D artistice etnografice din România şi va include: „Culegătorii de folclor”, cel care va fi lansat la finalul acestei luni, „Moş Pupăză” şi „Nuntă în Maramureş”. Cele 3 producţii au scopul de a promova Maramureşul şi tradiţiile sale, iar dacă acestea vor avea succes, vor urma alte documentare 3D de prezentare a unor regiuni importante ale ţării, care merită să fie cunoscute atât de români cât şi de străini.
„Pregătirile pentru filmări au fost destul de vaste, fiind folosite echipamente tehnice unice în România, specializate pe acest tip de filmare. Toate acestea pentru ca spectatorii să descopere şi filme culturale româneşti 3D şi să se îndrăgostească de Maramureş, un ţinut magic care de ani de zile mă surprinde prin frumuseţea sa”, a declarat regizorul Gabriel Boholt.
Trilogia românească este dedicată Maramureşului – fascinantul ţinut din nordul ţării. Până la finalul anului vor fi lansate şi celelalte două filme ce fac parte din acest proiect. Prima proiecţie a fost filmată pe Valea Izei, Sighetul Marmaţiei, şi prezintă viaţa unui cuplu tânăr de muzicieni din Maramureş. Filmul va avea peste 20 de minute şi este realizarea unei echipe de profesionişti ai RomânieiFilm. Aceasta a fost coordonată de Gabriel Boholt, regizorul filmului, şi de Marius Iuraşcu, directorul general RomâniaFilm.
Filmul a fost realizat în coproducţie, producătorul principal este Asociaţia pentru Integrare Culturală Europeană, care susţine proiectele de cultură româneşti, precum acesta, iar coproducător este România Film, care va şi distribui documentarul.
Marius Iuraşcu, directorul general RomâniaFilm, a afirmat că „RomâniaFilm trebuie să se implice în permanenţă în astfel de proiecte. Voi continua să susţin şi să promovez filmele româneşti de calitate, care aduc un plus de valoare. Trilogia lui Gabriel Boholt este un exemplu şi consider că trebuie să avem curajul să spunem Da oricând avem în faţă o astfel de propunere”.
Filmul a fost realizat după scenariul jurnalistei Elena Boholt, iar partener oficial al acestei proiecţii cinematografice este Antena 3. „Culegătorii de folclor” este recomandat de Intact Media Grup.


Gabi Boholt este unul dintre cei mai cunoscuţii fotoreporteri ai presei centrale româneşti. Acesta a lucrat de-a lungul timpului la cotidiene precum Evenimentul Zilei, Jurnalul National, Realitatea Romaneasca şi Averea. Acesta este cunoscut pentru că a fost printre primii fotoreporteri români care a realizat materiale de presă în zone de conflict armat precum Transnistria – Tiraspol, Dubăsari, Muntenegru-Potgorica, Kosovo sau Kurdistan-Turcia. Pasiunea sa a rămas fotografia şi a continuat să participe la numeroase expoziţii colective de artă fotografică în România, Austria, Bulgaria, Belgia, Ungaria, Germania şi Spania.
În 2004, el a organizat o expoziţie individuală în Bucureşti, în 2007 a câştigat marele premiu al Salonului International de Umor în Artă de la Bucureşti, iar în 2008 a avut o expoziţie individuală în cadrul Săptămânii Culturale Româneşti din Castellon de la Plana, Spania.
Pasiunea sa pentru Maramureş este cunoscută, el realizând mai multe lucrări fotografice şi cinematografice despre acest ţinut, precum expoziţia „Ignat în Maramureşul istoric” şi scurt metrajul „Pelerinaj în Ţara Oaşului”.
Despre Asociaţia pentru Integrare Culturală Europeană
Aceasta susţine încă din 2010 cele mai frumoase proiecte culturale româneşti. Preşedintele acestei organizaţii non guvernamentale este profesorul universitar doctor Carmen Stoianov, fost decan al Facultăţii de Muzică al Universităţii „Spiru Haret”. Unul dintre cele mai mari proiecte ale acestei Asociaţii a fost Golden Carpathian Ploieşti European Film & Fair, primul târg românesc dedicat industriei cinematografice, organizat în România alături de Primăria Municipiului Ploieşti, Ministerul Culturii, Centrul Naţional al Cinematografiei şi RADEF RomâniaFilm. Reprezentanţi ai industriei filmului din şapte ţări europene au fost prezenţi la cel mai mare eveniment est-european de film realizat în România.
Despre RomâniaFilm
RADEF (Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor) RomâniaFilm este activ implicată în industria cinematografică românească, fiind reprezentantul tradiţional al României în acest domeniu încă din anii ‘50. În ultimii 20 de ani, şi-a adaptat activitatea la noile condiţii create de piaţă, prin distribuţia şi exploatarea filmelor. RomâniaFilm are o reţea de 29 de săli în 20 de oraşe din România. In perioada 2010 – 2011, RADEF a modernizat 3 sali de cinema (Florin Piersic – Cluj; Premiera – Ploiesti; Europa – Bucuresti), a digitalizat 3 cinematografe (Florin Piersic – Cluj; Premiera – Ploiesti; Patria – Craiova) şi a deschis lanţul de minisăli Caffe Cinema 3 D (Patria – Bucuresti; Premiera – Ploiesti; Orizont – Calarasi; Flacara – Dr. Turnu Severin). Din lanţul de minisăli Caffe Cinema 3 D, în 2012 vor mai face parte Alba Iulia, Bistriţa, Deva, Hunedoara, Timişoara, Arad, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Brăila şi Constanţa.
O dată cu preluarea managementului de către actuala echipă de conducere, RomâniaFilm a reuşit să achite datoriile istorice ale regiei, de peste 115 miliarde lei vechi, a readus filmele de calitate în cinematografele RADEF şi a început „schimbarea la faţă” a vechilor săli de cinema.
Dintre proiectele de viitor ale directorului general Marius Iuraşcu, amintim reabilitarea sălii de cinema Gloria din Bucureşti şi transformarea ei în cea mai modernă şi atractivă sală pentru copii, denumită generic „Cinepici”, sală multifuncţională, care va conţine cinema digital, sală de spectacole, sală de teatru, sală de festivităţi etc.
De asemenea, RADEF pregăteşte digitalizarea, reabilitarea şi modernizarea următoarelor săli de cinema: „Victoria” din Târgu Jiu, care se va numi „Sergiu Nicolaescu”; „Dacia” din Piatra Neamţ, care se va numi „Draga Olteanu Matei”; „Modern” din Piteşti, care se va numi „Sebastian Papaiani”; „Porţile de Fier” din Drobeta Turnu Severin, care se va numi „Geo Saizescu”; „Patria” din Craiova, care se va numi „Amza Pellea” şi „Unirea” din Botoşani.



Sursa: Maramuresul Online

Responsabilitatea pentru continutul comentariilor nu apartine MM Online, ci utilizatorilor care le posteaza.


Leave a Reply