Biblia nu mai este cea mai citita carte a romanilor

Romanii nu mai citesc deloc. Unui popor, daca il saracesti, ii iei traditiile, cultura si religia, l-ai terminat de tot. Este o lectie cunoscuta, dar pe care o predau numai cei ce conduc lumea. Romania este saracita, bagata in austeritate si controlata de FMI, de Banca Mondiala si de UE. Traditiile abia daca se mai pot tine, tot de saracie. mai rau este ca incep sa dispara si datorita globalizarii traditiilor, importului de evenimente occidentale suprapuse peste cele traditionale. Cum este Valentine's Day fata de Dragobete.


Acum, conform unui studiu, cultura romana este in prabusire. Doar 1 din 5 romani au citi o carte la viata lor.Mai grav este ca Biblia, alta data cartea numarul 1 la un popor atat de credincios precum romanii a fost detronata. A ajuns pe locul al doilea. Iata ca usor-usor se implineasc si celelalte doua cerinte, in afara de saracie, lipsa culturii si decaderea credintei. Cat despre armata, de mult este inregimentata in proiectul NATO. Nu ne mai apartine.
Un studiu realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) arata ca aproape un sfert dintre romani n-au mai pus mana pe un volum de o vesnicie. Romanilor le lipseste timpul pentru lectura, banii pentru carti etc.
Intrebati care sunt cele mai iubite titluri de carti, romanii au raspuns in ordinea preferintelor: "Pe aripile vantului", "Biblia", "Morometii", "Cel mai iubit dintre pamanteni" si "Cei trei muschetari". La capitolul autori, cel mai citit este Mihai Eminescu, potrivit rezultatelor sondajului. Il urmeaza Alexandre Dumas, Mihail Sadoveanu si Marin Preda. Studiul a fost realizat de IRES in aprilie 2011 pe un esantion de 1237 de persoane.


Sursa: Maramuresul Online
Maramuresul OnlineMaramuresul Online


Leave a Reply