Craciunul in Maramures a inceput astazi, la Muzeul Satului, cu Ignatul, Tiralexa, colindatori si mesteri populari

Craciun in Maramures (c) eMM.roUlitele Muzeului Satului din Baia Mare au fost animate astazi, 21 decembrie, de alaiuri de colindatori, gospodari care au pregatit bunatati din porcii care au fost sacrificati la fata locului si de mesteri cu produse traditionale, in cadrul celei de-a doua editii a programului „Craciun in Maramures”. Manifestarea a fost doar inceputul noianului de obiceiuri de iarna din Maramures, pentru ca pana la Boboteaza in judet vor avea loc peste 100 de evenimente. 

Colindatori, mesteri traditionali si tineri costumati in fel de fel de personaje au luat azi, 21 decembrie, cu asalt Muzeul Satului din Baia Mare, acolo unde a fost dat startul celei de-a doua editii a programului “Craciun in Maramures”, program care isi propune atragerea turistilor in perioada sarbatorilor de iarna in Maramures.

“Ce urmarim prin acest eveniment este sa pastram vii traditiile si obiceiurile care ne definesc si de care suntem atat de mandri pe deoparte si pe de alta parte, din punctul de vedere al institutiei pe care o conduc, sa atragem cat mai multi turisti in Maramures, promovand traditia si Maramuresul autentic”, a spus Ioana Tripon, directorul centrului MaramureInfoTurism.

Craciun in Maramures (c) eMM.ro
Desi editia de anul acesta a fost una afectata de criza, numarul participantilor fiind mai scazut decat anul trecut, cei prezenti s-au aratat multumiti de faptul ca manifestarea a putut fi organizata, cu acest prilej tinerii avand posibilitatea sa vada pe viu obiceiuri care sunt practicate din ce in ce mai rar.

Craciun in Maramures (c) eMM.ro
“Prin astfel de manifestari, traditiile se mentin vii. Am vazut aici si copiii de gradinita, aici isi dau mana portul popular cu colindul, cu obiceiurile populare, Viflaimul. Am vazut si niste tiralexari... Pentru perpetuarea sunt binevenite manifestarile acestea”, a aratat etnologul Pamfil Biltiu. 
Atat turistii, cat si localnicii care vor sa afle cum isi pot petrece zilele libere sunt invitati sa viziteze pagina web conceputa tocmai pentru acest prilej,www.craciuninmaramures.ro, unde sunt prezentate toate evenimentele care vor avea loc in Maramures pana in 5 ianuarie.

Sursa: Maramuresul Online

Maramuresul OnlineMaramuresul Online


Leave a Reply