Postul Nasterii Domnului (Postul Craciunului)


Postul Nasterii Domnului sau al Crăciunului ne dă putinta curătirii trupesti si sufletesti. El închipuie ajunarea de patruzeci de zile a Proorocului Moisi, precum si postul patriarhilor din Vechiul Testament. După cum aceia asteptau venirea lui Mesia cu post si rugăciune, asa se cuvine să astepte crestinii si să întâmpine prin ajunare pe 'Cuvântul lui Dumnezeu' născut din Fecioara Maria.
Acest post tine 40 de zile: de la 15 Noiembrie la 25 Decembrie, lăsăm sec în seara sfântului Filip, la 14 Noiembrie. Dacă această zi cade Miercurea sau Vinerea, începem postul în seara zilei de 14 Noiembrie.
Postim de carne , ouă si brânză. Lunea, Miercurea si Vinerea mâncăm bucate fără unsoare (ulei) si fără vin. Martea si Joia se dezleagă la untdelemn si vin. Sâmbetele si duminicile ,până la 20 decembrie exclusiv, se dezleagă la untdelemn, vin si peste.
Dacă în zilele de Luni, Miercuri si Vineri prăznuim vreun sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră (+), mâncăm untdelemn si bem vin; iar de va cădea hramul bisericii sau sărbătoare însemnată în calendar cu cruce rosie (+), atunci dezlegăm si la peste. Martea si joia mâncăm peste, untdelemn si bem vin, când cade în aceste zile: vreun sfânt mare, hramul sau sărbători cu rosu.
În ziua de Ajun se mănâncă tocmai seara si anume: grâu fiert îndulcit cu miere, poame, covrig sau turte din făină, căci cu seminte a ajunat Daniil proorocul si cei trei tineri din Babilon, care au închipuit - mai înainte - Nasterea lui Hristos. La Crăciun, în orice zi ar cădea mâncăm de dulce.
MÂNCĂM UNTDELEMN SI DEZLEGĂM LA VIN la 16, 22, 23, 24, 25 si 30 Noiembrie, la 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 si 20 Decembrie, dacă aceste zile cad Lunea, Miercurea sau Vinerea - căci în aceste zile se prăznuiesc sfinti mai însemnati.

MÂNCĂM PEŞTE : Intrarea în Biserică a Maicii Domnului - 21 noiembrie chiar dacă această sărbătoare ar cădea Miercurea sau Vinerea.
De asemenea mâncăm peste în Lunile, Miercurile si Vinerile acestui post, dacă în aceste zile cade hramul bisericii din enoria noastră.
În sfârsit dezlegăm la peste în zilele cu sfinti însemnati, precum 16, 22, 23, 24, 25 si 30 Noiembrie, 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 Decembrie, dacă aceste zile cad Martea sau Joia. Cu atât mai mult, când Martea sau Joia se întâmplă hramul bisericii.


Cateva retete de mancare pentru acest post.


Ciuperci la tigaie
Ingrediente:
  • 500 g ciuperci proaspete
  • 1 ceapa
  • sare, piper
  • o lingura de margarina vegetala
  • marar tocat
  • 1 rosie
Mod de preparare:
Ciupercile se curata, se spala, se taie in felii subtiri si se pun in tigaie cu ceapa tocata, rosia taiata felii si margarina. Se lasa sa fiarba la foc mic. Se adauga sare si piper.
Cand au scazut, se adauga verdeata si se ia cratita de pe foc.
Se servesc fierbinti, cu mamaliga.

Conopida la cuptor
Ingrediente:
  • 1 conopida potrivita
  • 6 cartofi
  • ulei
  • 3 linguri pesmet
  • sare, piper
  • patrunjel
  • marar
Mod de preparare: 
Conopida se desface buchetele si se fierbe 15 minute. Cartofii se fierb si se taie felii. Se unge o tava cu ulei si se pun cartofii si conopida in straturi. Se pune sare si piper. 
Deasupra ultimului strat de conopida se presara pesmetul si verdeata.
Se pune la cuptor pentru 15 min.

Musaca de cartofi cu soia
Ingrediente:
  • 500 g ciuperci proaspete
  • 1 ceapa
  • sare, piper
  • o lingura margarina vegetala
  • marar tocat
  • 1 ardei gras
  • soia (semipreparata din comert)
Mod de preparare:
Se fierb cartofii in coaja, se curata, se taie felii. Separat, se pune la inmuiat soia in apa fiarta cu condimente.

Dupa ce se umfla, soia se scurge de apa si se caleste cu ceapa. Se condimenteaza si se adauga verdeata.
Se unge o cratita cu ulei si se asaza un rand de cartofi, apoi un rand de soia. Se pune la cuptor.

Ciorba de fasole pastai
Ingrediente:
  • 3 morcovi
  • 1 ceapa
  • 1 ardei
  • 1/2 kg fasole pastai
  • cimbru
  • sare, boia
  • leustean
Mod de preparare: 
Se taie morcovii si ardeiul, se toaca ceapa si se calesc toate in ulei cu boia. Se toarna apa si se fierbe.

Cand s-a fiert morcovul, se adauga pastaile de fasole taiate, cimbrul si sarea. La sfarsit, se adauga leusteanul tocat.

Clatite de post
Ingrediente:
  • 100 g faina
  • 100 ml apa minerala
  • 50 g ulei
  • 25 g zahar
  • 10 g sare
Mod de preparare: 
Se amesteca ingredientele pana se obtine o pasta de consistenta unei smantani subtiri. Se coc intr-o tigaie de teflon.
Dupa fiecare clatita se unge fundul tigaii cu ulei.

Chiftele de post
Ingrediente:
  • 1 cutie ciuperci
  • 2 cartofi potriviti
  • 2 linguri orez
  • 2 cepe mici
  • boia
  • patrunjel
  • sare, piper
  • ulei
  • 3 linguri faina
Mod de preparare:
Cartofii se curata si se fierb. Separat, se fierbe orezul. Ceapa tocata se caleste.

Cartofii fierti se scurg, se paseaza si se amesteca cu orezul fiert, ceapa calita, patrunjelul tocat si ciupercile date prin masina de tocat.
Se adauga boia, sare si piper.

Din compozitia rezultata se fac chiftelute care se dau prin faina si se prajesc in ulei.






Sursa: Maramuresul Online



Maramuresul OnlineMaramuresul Online


Leave a Reply