Festival la Săpânţa. “Drumul lung spre Cimitirul Vesel”

Săpânţa devine un reper cultural european. Între 12 şi 15 august aici va avea loc un festival dedicat muzicii româneşti şi irlandeze, atelierelor de creaţie şi altor “întâmplări din firescul vieţii”.

"Drumul lung spre Cimitirul Vesel", primul eveniment cultural de proporţii care se desfăşoară în satul Cimitirului Vesel, va avea loc în perioada 12 - 15 august 2010. Lăcaşul este unic în lume pentru satirizarea morţii prin epitafurile mormintelor şi imaginile în culori vii pictate pe cruci.

"Drumul lung spre Cimitirul Vesel" propune cinci zile cu muzică "altfel": Grigore Leşe şi invitaţii lui, muzica lui Shaun Davey cântată live de 120 de artişti, ateliere de olărit, dans, muzică ţărănească, gătit tradiţional, păstravărit şi multe altele, un trai eco, în armonie cu natura şi sinele.

Festivalul este gândit ca o întâlnire pentru suflet, o căutare a rădăcinilor în tradiţie, o deschidere spre spiritualitate. Desfăşurat (nu întâmplător) în perioada în care se sărbătoreşte Sfânta Marie, evenimentul propune un concert extraordinar care va avea loc chiar pe pajiştea de lângă Cimitirul Vesel.

"Drumul lung spre Cimitirul Vesel" a pornit de la o idee născută în Irlanda. În urmă cu doi ani, compozitorul irlandez Shaun Davey a primit o bursă de la Culture Ireland pentru a cerceta filonul comun dintre cele două culturi. Fascinat de Săpânţa, artistul a compus o suită muzicală în care se îmbină elemente tradiţionale din ambele zone, cu elemente din muzica clasică. Textele acestor melodii sunt chiar epitafurile de pe mormintele din Săpânţa.

Festivalul şi-a propus încă de la început ca această creaţie să fie cântată chiar la Săpânţa, locul care a inspirat-o. 160 de muzicieni - corul bărbătesc al Facultăţii de Teologie din Sibiu, un cor mixt din Maramureş, o orchestră de cameră românească şi instrumentişti aleşi dintre cei mai buni muzicieni tradiţionalişti ai Irlandei - vor interpreta lucrarea lui Shaun Davey, în noaptea de Sfânta Maria, pe pajiştea de lângă Cimitirul Vesel.

Muzicianul Grigore Leşe, militant fervent al păstrării spiritualităţii române este regizor artistic al Festivalului, alături de Shaun Davey.
Evenimentul este prezentat de Asociaţia Culturală Irlandezo-Română "Noul Grange", în colaborare cu Consiliul Local Săpânţa, Parohia Ortodoxă Săpânţa cu sprijinul Consiliului Judeţean Maramureş. Producător - Peter Hurley

"Drumul lung spre Cimitirul Vesel"
12-15 august 2010, Săpânţa

Sursa: Maramuresul Online



Maramuresul OnlineMaramuresul Online


Leave a Reply