Cand alegem pentru copii NUME de flori ?

Inainte de a alege pentru copilul vostru un nume de floare poate ca ar fi bine sa studiati de unde provine numele, ce semnificatie are, cum arata floarea respectiva, in ce ocazii se daruiste, in ce anotimp infloreste, ce culori imbraca.

Statistica spune ca peste 
650.000 de romani poarta nume de floare. 



Femei:
Anemona – 500, Camelia – 45.000, Crina – 14.000, Crizantema – 170, Delia – 20.000, Dalia – 2000, Florentina – 75.000, Florica – 25.000, Florina – 50.000, Garofita – 1.300, Gherghina – 900, Iris – 800, Lacramioara – 20.000, , Margareta – 12.000, Micsunica – 200, Narcisa – 9.000, Panseluta – 230, Romanita – 250, Viorica – 33.000, Violeta – 29.000.
Barbati
Bujor – 900, Crin – 140, Florin – 200.000, Florian – 24.000, Florea – 1.700, Florinel – 7.000, Florentin – 15.000, Florica – 350, Ghiocel – 600, Mugurel – 6.500, Narcis – 10.000, Trandafir – 800, Viorel – 62.000. 


Anemona 
Numele provine din grecescul „anemos” care inseamna „vant”. Anemonele se mai numesc popular si "florile vantului", denumire care provine de la faptul ca semintele sunt usor spulberate de vant, datorita unor perisori pufosi care imbraca semintele. Anemonele infloresc in lunile aprilie-mai, iar culorile predominante ale florilor sunt alb, rosu si albastru. 
Celebritati cu acest nume: Anemona Niculescu (actrita).

Brandusa, Brandusel

Brandusa provine de la floarea cu acelasi nume. Cuvantul este compus din doua parti: "bran" care inseamna "ceea ce inconjoara, ceea ce acopera" si "dusa" care se traduce prin "duh, spirit". Numele tradus semnifica "ceea ce acopera cu duh, cu spirit". 
Floarea se mai numeste si Stanjenel si infloreste primavara timpuriu. Este o floare delicata, de culoare violeta sau portocalie. 
Celebritati cu acest nume: Brandusa Covalciuc (interpreta muzica populara), Brandusa Novac (director Circ Globus).

Camelia
Numele provine din latina si inseamna „enorias” sau „ajutorul preotului”. Semnificatia poate fi "receptarea invatamintelor religioase"
Cameliile apartin unui gen de plante care grupeaza 120 specii originare din regiunile tropicale si subtropicale din Asia de Sud-Est, China si Japonia. Botanistul austriac Georg Joseph Kamel a adus aceasta planta din Filipine in Europa si, in onoarea lui, a fost denumita Camelia. Culoarea florilor variaza de la alb la rosu si roz, iar cateva specii sunt galbene.
Celebritati cu acest nume: Camelia Potec, Camelia Dascalescu, Camelia Sucu, Camelia Zorlescu, Camelia Mitoseru.

Crin, Crina

Numele provine din cuvintele grecesti Krinon, Krino, Krinis care inseamna "crin". 
Exista mai multe specii: Crinul Alb este cel mai des intalnit in gradini, Crinul Imperial este originar din China si are florile cu irizatii roscate, Crinul de padure are florile portocalii, Crinul Japonez are flori rosii-portocalii. 
Este considerata cea mai veche floare cultivata de om. In Grecia Antica simboliza speranta si triumful. In Evul Mediu, coroana franceza si-a ales crinul ca simbol. Azi, a darui un crin este egal cu un semn de respect.
Celebritati cu acest nume: Crin Antonescu, Crina Matei, Crina Popescu, Crin Halaicu, Crina Abrudan, Crina Mardare.

Crizantema
Numele provine din prefixul grecesc „chrys” care inseamna „auriu” (culoarea initiala a florilor) si „anthemon”care inseamna „floare”. Crizantemele au fost cultivate in China inca din antichitate, iar un oras antic chinez se numea Ju-Xian, adica "orasul crizantema". Planta a ajuns in Japonia in secolul 8, iar imparatul a adoptat-o ca sigiliu imperial. Mai mult, in Japonia exista chiar si un "Festival al Fericirii" dedicat florii de crizantema.

Dalia, Delia
Numele provine din limba greaca si are semnificatia de „cea de pe insula Delos din Grecia”.
Dalia este popular numita si gherghina si reprezinta una dintre cel mai des intalnite flori de gradina. Are florile mari, rotunde, ca un pampon, iar culorile variaza de la alb si galben pana la rosu, grena si violet. Infloreste din iunie pana in octombrie. Exista si specia Dalia Imperiala.
Celebritati cu acest nume: Olga Delia Mateescu, Della Reese (actrita), Dalia Pusca, Delia Matache, Delia Budeanu, Delia Nartea.

Floarea, Florica, Florenta, Florin, Florina, Florentin, Florentina 
Numele provine din latinescul „flos” care inseamna „floare”.
Sa nu uitam de Floare albastra, floarea pasiunii, floarea vietii, floarea soarelui, floarea pastelui, floarea dragostei. Si de floarea de colt, una dintre cele mai rare aparitii, de aceea a fost declarata monument al naturii in Romania si se afla sub ocrotirea legii inca din anul 1933.
Celebritati cu acest nume: Florin Piersic, Florina Cercel, Florentina Satmari, Florentin Petre, Florica Zaha, Floarea Calota, Florica Bradu, Florenta Mihai (jucatoare de tenis).

Garofita
Numele provine de la numele florii.
Inrudita cu garoafa, Garofita este o floare frumoasa, cu o aroma delicata, si un miros suav. Se gaseste in diferite culori: alb, rosu, mov, roz, galben, grena etc. De obicei, garofitele infloresc intre Aprile si Mai si-si pastreaza florile circa 3 saptamani. Cele mai intalnite specii sunt Garofita de gradina si Garofita Pietrei Craiului care creste in zone calcaroase.

Gherghina
Gherghina este numele popular al Daliei, care are florile dispuse in calatidii mai mari sau mai mici, simple sau duble, divers colorate.
Celebritati cu acest nume: Gherghina Stancu (cantareata muzica populara), Gherghina Gheorghe (politician),Gherghina Costea (artist plastic).

Hortensia
Numele provine din latinescul „hortus” si inseamna „gradina” sau „gradinareasa”.
Hortensia isi are originea in Japonia. Incepe sa infloreasca la inceputul verii si continua pana toamna tarziu. Exista doua feluri: Hortensia cu flori rotunde, numite "macrophylla" si Hortensia cu flori plate, numite "serrata".
Celebritati cu acest nume: Hortensia Papadat Bengescu (scriitoare).
cum-alegem-pentru-copii-nume-de-flori1.jpg
Iris
Numele provine din limba greaca si inseamna „curcubeu”. Zeita greaca Iris este simbolul curcubeului. 
Cel mai celebru tablou cu irisi ii apartine lui Vincent cotata drept cea de-a patra cea mai scumpa pictura din lume. Genul Iris cuprinde 170 de specii. 
Irisul de gradina se mai numeste si Stanjenel si are flori solitare, colorate in violet inchis. Irisul japonezinfloreste in lunile iunie-iulie, iar Irisul pumila este o planta pitica cu o singura floare pe tulpina. Irisul spaniolare flori diferit colorate: albe, galbene, albastre.

Jasmina
Numele provine din persana si are semnificatia de "floare de iasomie".
Floarea isi are originea in India. Arbustul de origine tropicala este cultivat in tara noastra ca planta de interior sau de veranda, poate atinge in timp o inaltime de 2 m. Florile albe si cerate suntr grupate in inflorescente mici, delicate, ce raspandesc un parfum placut.
Celebritati cu acest nume: Jasmine Guy (actrita si cantareata), Jasmine (dansatoare).

Lacramioara
Numele provine de la floarea cu acelasi nume, un cuvant de origine latina cu semnificatia "lacrima". 
Este o floare alba, placut mirositoare, care infloreste primavara. Se mai numeste cercelus, clopotel, coada-cocosului, curpina de padure, dumbravioara, floarea turcului, floarea domneasca,, iarba lui Sfantu Gheorghe, iarba margaritarului, lacramita, margarit, margaritare, margea.
Celebritati cu acest nume: Lacramioara IsarescuLacramioara Asandoaie (cantareata muzica crestina).

Laur, Laura, Laurentiu
Laurul se mai numeste si Dafin si face parte din categoria plantelor aromatice. Acest arbust are frunze persistente si lucioase si flori mici cu fructe rosii. Florile sunt de un galben-verzui pal, de aproape 1 cm diametru si cresc cate 4-5 in umbrela alaturi de frunza. Cu frunzele laurului se incununau odinioara eroii, poetii, oratorii. De la laur deriva si cuvantul bacalaureat:  „baca de laur” si „laureat” adica „incununat cu lauri”.
Celebritati cu acest nume: Laurentiu Cazan, Laura Badea, Laura Stoica, Laurentiu Duta, Laurentiu Reghecampf, Laura Cosoi, Laura Olteanu, Laura Pausini, Laura Bush.
Margareta
Numele provine din greaca si inseamna „margaritar, perla”.
Margaretele sunt flori de camp intalnite frecvent pe pasuni si pajisti. Are petalele albe asezate pe un singur rand. Se mai numeste si „floarea dragostei” si face parte din jocul „ma iubeste, nu ma iubeste” cu ruperea alternativa a petalelor.
Celebritati cu acest nume: Margareta PaslaruMargareta Pogonat.

Micsunica
Numele provine de la floarea cu acelasi nume. Micsunica are florile placut parfumate si infloreste primavara devreme.

Mona Lisa 
Intre hibrizii proveniti de la Anemone se afla si Mona Lisa, o planta cu flori simple, albe, maro si albastre. Si cea mai celebra Mona Lisa este La Gioconda, lucrarea inegalabila a lui Leonardo da Vinci gazduita de Muzeul Louvre din Paris. 
Celebritati cu acest nume: Monalisa Galeteanu (politician).

Narcis, Narcisa
Numele provine din grecescul „narke” care inseamna „somn” sau din „narkissos” care se traduce prin „pierdut”.
Narcisa este o floare cu un parfum special, foarte puternic. In limbajul florilor, narcisa exprima prietenia si bucuria. Este considerata o floare a copiilor si a adolescentei, de aceea se daruieste la nasterea unui copil, simbolizand bucuria de a intampina o noua viata. 
Legenda narcisei se refera la frumosul tanar Narcis care era iubit de multe nimfe, dar el nu le remarca deloc. Zeita Nemesis (razbunarea) l-a pedepsit sa nu iubeasca pe nimeni niciodata, ci sa se indragosteasca de el insusi. Cand a ajuns langa un lac, Narcis si-a zarit propriul chip in oglinda apei si, vrand sa-l imbratiseze, a cazut in adancuri si s-a inecat. 
Nimfele l-au plans si l-au transformat intr-o floare frumos mirositoare.
Celebritati cu acest nume: Narcisa Suciu, Narcisa Moisa (cantareata), Narcisa Lecusanu (handbalista).

Panseluta
Panseluta este o floare frumos colorata care se mai numeste si pansea. Se gaseste in diferite variante cromatice derivate din alb, galben, rosu si violet. Numele provine de la de la cuvantul francez "pensee" care inseamna „gand”. Chiar Shakespeare face o referire mai directa la Panselute in „Visul unei nopti de vara”. De retinut ca„Panseluta” este si titlul unei carti din trilogia The Changes, scrisa de Peter Dickinson.
Celebritati cu acest nume: Panseluta Feraru. 

Romanita
Numele provine de la floarea cu acelasi nume. In limbajul popular, florii de romanita i se spune Musetel. Florile au petalele albe, iar mijlocul este galben auriu. Creste spontan in diferite zone, de la ses la munte si infloreste din luna mai pana la sfarsitul lui iulie.
Celebritati cu acest nume: Romanita Iovan.

Trandafira, Trandafir
Numele provine de la floarea cu acelasi nume. Trandafirul este floarea unanim recunoscuta ca simbol al dragostei, de la pasiunea arzatoare la suferinta si gelozie. In Italia era considerata "floarea carerilor in casatorie". In Antichitate, romanii sarbatoreau Ziua Stramosilor, numita si Rosalia, pentru ca trandafirul erafloarea spiritelor.
Celebritati cu acest nume: Trandafira Cojocaru (artist plastic).
cum-alegem-pentru-copii-nume-de-flori2.jpg 

Violeta
Numele provine de la floarea cu acelasi nume. Violeta este o planta mica, cu frunzele asezate intr-o rozeta aproape perfecta si florile concentrate mai mult in centrul ei. Capata diferite nuante de albastru, violet, roz, rosu, alb. 
Violeta de camera este originara din Africa si infloreste aproape tot anul, cel mai mult insa primavara si toamna. Nu este aceeasi cu Violeta de Parma care creste afara si infloreste primavara devreme. Violetele de Parma sau Africane au flori mai mici sau mai mari, simple sau batute, intr-o coloristica vie cu tonuri de mov, roz, alb, purpuriu.
Celebritati cu acest nume: Violeta Andrei

Viorel, Viorica, Viorea
Numele provine de la floarea cu acelasi nume. Viorica sau Vioreaua infloreste primavara, are culoarea albastra si rezista cel mult 3 luni.
Celebritati cu acest nume: Viorica Susanu, Viorel Catarama, Viorel Hrebenciuc, Viorica de la Clejani, Viorica Viscopoleanu.
Zambila, Zambilica
Numele provine de la floarea cu acelasi nume. Zambila este cea mai frumos mirositoare floare a lui Martie. Provine din Orientul Apropiat. Florile pot fi albe, albastre, roz, portocalii. Zambilele se cultiva cel mai mult inOlanda si Marea Britanie. 

Zorela
Numele provine de la floarea cu acelasi nume. Zorelele sunt cele mai frumoase flori cataratoare, de aceea se folosesc pentru imbracarea ferestrelor si a gardurilor. Infloresc din iulie pana in octombrie. Florile au forma unor palnii colorate in alb, albastru, roz, rosu sau purpuriu si se deschid dimineata, la rasaritul soarelui, iar spre pranz se inchid. 



Sursa: Maramuresul Online



Maramuresul OnlineMaramuresul Online


Leave a Reply