Sfatul batranilor din Sacel / Maramures

Daca vrei sa auzi adevaruri spuse direct, fara ocolisuri si fara teama de a fi luat la rost, trebuie sa mergi pe Valea Izei, unde stau pe lavita in fata caselor la sfat batranii satelor din Maramuresul istoric. Ei sunt gata sa discute despre politica, economie, sport, si... despre subiectul cel mai "fierbinte": scaderea pensiilor.
 Intrebati batranii din Sacel, adunati la sfat in fata caselor, daca lumea e bine guvernata, daca cei de la conducere fac bine ce fac si daca ei ar putea gasi solutii pentru iesirea din criza.

"Ar mere spre bine tara daca domnii conducatorii din Romania ar fura mai putin. O furat tata averea tarii... Era sloganul acela, cu «Nu ne vindem tara!» Apoi, dupa ce-o ajuns tatuca Iliescu, Dumnezo'-l traia numa' nu tare mult, o zis ca in tara vrea sa faca un comunism cu fata umana. Apoi l-o luat pa unchiesu Nastase, care o furat cu matuse-sa Tamara, o dat Dumnezo de-o vandut tate fabricile, tata averea Romaniei. Fabricile s-o dus dracului, le-o dat la fier vechi... Tara asta mai mere un pic si sa scufunda, dracu' stie cine-a scoate-o din nacazu iesta." spune cel mai “sfatos” dintre batranii satului, Mihali Gheorghe, 71 de ani.

Dupa badea Gheorghe, cei care ar trebui sa plateasca sunt in primul rand parlamentarii. "Ceia din parlamentul tarii sa plateasca, sa le traga lor. Pa pensionarii nacajiti sa-i lase in pace! Hai, de la 10 milioane pensie in sus, sa le traga, da' la ceilalti ce le-a trage? Numa' tat pa saraci trag!" adauga Mihali Ion.



Pe langa faptul ca privesc intr-un mod realist directia in care se indreapta tara, satenii dau si solutii. "Ministerul Muncii, a Finantelor, sa puna la punct situatia asta. Sa vada cati is asistati, cati au animale, case. Da' numa vin si intind mana la primarie sa capete ajutor. Cati pensionari is de boala. Sa vezi cum rad de mine ca am lucrat 40 de ani si ei nicio zi si au o pensie mai cat am io. Si-i beteag de n-are nici pa dracu'! Io am zis ca-s de acord sa-mi retina din pensie 15-20 la suta, da' restul de-amu inainte sa mi-i dea pana la capat, nu ca la toamna sau la iarna sa zica... Nu mai am de unde sa va dau, gata cu pensiile. Sau a si mai bine ase, de nu-i capata niciun leu."

Altul, un bistritean venit in vizita la rude, se plange ca la ei, in Romuli, e haos curat. "Subventiile nu le vedem numa la Pasti. Ni-i le iau primariile, nu avem de dat la ciobani. Am dat cinci luni lapte la o firma si nu ni l-o platit. Amu o zis ca ne dau 50 de bani la litra de lapte, in batjocura."

Saceleanul considera ca o solutie ar putea fi intetirea controalelor."Sa vina controale sa vada ce-i aici, da' nu de astia ce-s «invartiti laolalta». Ia, aici o luat, de vo 5, 10 ani, pavele sa le puna prin centru. Ni, filmati. Is aci in spatele primariei, in veci nu le-o mai pus!"

Prin urmare, batranii sunt gata sa accepte "sa stranga cureaua", dar cu conditia s-o faca in primul rand cei de la conducerea tarii.



Sursa: Maramuresul Online





Maramuresul OnlineMaramuresul Online


Leave a Reply