Turiştii, puşi la muncă pentru masa de Paşte (GALERIE FOTO)




Un grup de turişti austrieci a sosit în Maramureş, pentru a-şi petrece sărbătorile pascale la Fereşti, în cel mai pur stil tradiţionale. Organizatorul excursiei este Denes Kovacs, un timişorean care, de 15 ani, trăieşte la Graz, în Austria, şi care se declară îndrăgostit de oamenii şi tradiţiile din Maramureş.

„E un colţ de rai. Mereu mă trage inima înapoi, în Maramureş. Aici sunt cei mai primitori şi deschişi oameni din câţi am văzut, iar tradiţiile populare sunt autentice şi păstrate din generaţie în generaţie", spune Denes.

El organizează anual excursii în România pentru prieteni din Austria. „Scopul meu este ca, prin aceste incursiuni în România, mai cu seamă în Maramureş, Banat şi Bucovina, să le arăt austriecilor frumuseţile cu care ne putem mândri dincolo de graniţe", susţine timişoreanul.

„Pască de probă"
Turiştii au ajuns la Fereşti, localitate aflată aproape de Sighetu Marmaţiei, marţi seară. Gazdele, oameni gospodari şi bucuroşi de oaspeţi, şi-au întâmpinat musafirii cu masa-ntinsă şi cu tradiţionala pălincă de prune. Musafirii au programul stabilit pentru întreaga săptămână. „Îi vom duce la Cimitirul Vesel din Săpânţa, la Memorialul Durerii din Sighet, iar în Noaptea Învierii vom merge cu toţii la Bârsana, la mănăstire", plănuieşte Ileana Rednic. Femeia spune că, la fel ca în alţi ani, îi va implica pe musafiri în pregătirile mesei pascale.
Bărbaţii au vopsit ouă

Bucătăreasa Maria Rad a frământat aluatul pentru „pasca de probă", cum a denumit-o, împreună cu Denes Kovacs. „La austrieci e altfel de Paşte. Ei nu fac pască, vopsesc doar ouă şi aprind în curţi focuri de Paşti", spune Denes. „După Înviere mâncăm şuncă şi ouă cu cozonaci. Aici e altfel, mai interesant", recunoaşte Hildegard Schmidt, psihopedagog. În timp ce s-a copt pasca în cuptor, bărbaţii au trecut la treabă: au vopsit ouă. „Niciodată nu am văzut aşa ceva. Am să-i învăţ şi pe perietenii mei de acasă să vopsească ouăle în coji de ceapă. Doamna Maria a folosit şi un ciorap, ca să prindă de ouă trifoi şi alte frunze. Foarte interesant", mărturiseşte un alt turist, Walter Hozdik. Austriecii vor rămâne în Maramureş şi luni, pentru a merge din casă în casă la udat, alt obicei specific zonei.


Turiştii au învăţat să facă pască.



Turiştii au învăţat să facă pască.







Gazdele şi turiştii au vopsit şi ouă.



Prezentare straie moroşeneşti.

De Paşti, coconii ciocnesc ouă roşii.


PASTE FERICIT !


Sursa: Maramuresul Online














Maramuresul OnlineMaramuresul Online


Leave a Reply