CERNOBAL La 24 de ani de la cel mai grav accident nuclear din istorie, maramuresenii nu stiu cat de mult au fost afectati de radiatii

La 26 aprilie 1986, reactorul numarul 4 al centralei nucleare de la Cernobil, aflate in nordul Ucrainei, a explodat, contaminand o buna parte a Europei, dar mai ales Rusia si Belarus, in afara fostei republici sovietice pe teritoriul careia a avut loc accidentul. A fost cel mai grav accident nuclear din istoria omenirii. O suprafata de 160.000 de kilometri patrati din nordul Ucrainei, vestul Rusiei si Belarus a fost poluata masiv cu emisii radioactive. Emisiile radioactive s-au simtit si in Romania, Polonia si Iugoslavia, dar au ajuns pana in Statele Unite. 24 de ani au trecut de la tragedia care continua sa isi faca simtite efectele.
Potrivit specialistilor, efectele accidentului de la Cernobil pot fi comparate cu cele produse in urma exploziei a 500 de bombe nucleare, de marimea celor de la Hiroshima si Nagasaki. Peste 116.000 de persoane au fost evacuate din zona contaminata si inca 230.000 de oameni au fost nevoiti sa isi paraseasca locuintele din zonele invecinate, terenul fiind declarat contaminat.
In Ucraina, oficial, 2,3 milioane de persoane au suportat consecintele radioactivitatii crescute, care provoaca numeroase forme de cancer, leucemie, dar si diverse boli genetice. Potrivit unui raport Greenpeace, publicat la 20 de ani dupa producerea accidentului, 60.000 de oameni au murit in Rusia din cauza catastrofei de la Cernobil, iar cifra totala a mortilor din Ucraina si Belarus ar putea ajunge la 140.000 de victime. In plus, raportul Greenpeace releva ca accidentul nuclear a provocat aproximativ 270.000 de cazuri de cancer, plus alte 93.000 de cazuri fatale.
Numaratoarea mortilor continua si dupa 20 de ani
Potrivit expertilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aproximativ 18.000 de persoane din Europa vor mai deceda ca urmare a bolilor agravate de emisiile radioactive de la Cernobil. Pe de alta parte, unii specialisti britanici apreciaza ca numarul victimelor s-ar ridica la 30.000-40.000 de persoane.
Radiatiile afecteaza sistemul imunitar, pe cel circlator si respirator si maresc sansele nasterii unor copii cu malformatii. Organizatia admite insa ca, fara cercetari de amploare, nu va fi cunoscut niciodata efectul adevarat asupra sanatatii umane. Pana in prezent, nu s-a comunicat impactul pe care accidentul din 26 aprilie 1986 l-a avut asupra sanatatii maramuresenilor, insa au existat speculatii pe marginea incidentei crescute a cazurilor de leucemie si boli genetice in randurilor tinerilor.
Mutatii genetice provocate de radiatii
De altfel, oamenii de stiinta au obtinut dovezi potrivit carora doze reduse de radiatii pot provoca modificari multiple ale ADN-ului uman, care se transmit la generatiile urmatoare. Observatiile au la baza studiile facute in randul copiilor nascuti dupa accidentul nuclear de la Cernobil. Savantii au descoperit o crestere "neasteptat de mare" a numarului mutatiilor in randul copiilor ai caror parinti au participat la operatiunea de curatire a reactorului ce a explodat in 1986 si care au fost conceputi dupa aceasta data.
Sunt slabe sanse ca in Maramures sa aiba loc cercetari despre "efectul Cernobal". Studii aproape ca nu exista, iar medicii se feresc sa faca o legatura directa intre accidentul de la Cernobil si cresterea numarului cazurilor de copii care se nasc cu malformatii, de tineri care sufera de leucemie sau de diverse tipuri de cancer.
Norul radioactiv a acoperit Maramuresul in doua valuri
Cert este ca Maramuresul nu a fost ocolit de radiatii. Potrivit datelor din arhiva autoritatilor sanitare din Maramures, in urma accidentului de la Cernobal a rezultat un nor radioactiv care s-a abatut asupra judetului in doua valuri: in perioada 1-2 mai, respective in 5-6 mai.
Documentele vremii releva ca "din data de 1 mai 1986 s-au recoltat aerosoli din doua in doua ore, constatandu-se cresteri treptate ale nivelului de radioactivitate care au atins in ziua de 2 mai, intre orele 15.00-16.00, pragul de atentie. In ziua de 6 mai s-a trecut peste pragul de avertizare".
Fabrica de lapte din Baia Mare, inchisa din cauza contaminarii crescute
In aceleasi documente s-a precizat ca "din data de 1 mai a inceput monitorizarea din punct de vedere radioactiv a apei potabile, care in 2 mai a trecut peste pragul de atentie, pentru ca in data de 6 mai sa creasca de doua ori peste acest nivel".
"Inca din primele momente, populatia a fost prevenita spre a evita expunerea la soare, praf, activitatile in aer liber, sa tina ferestrele inchise cat de mult posibil. S-a sistat activitatea fabricii de lapte din Baia Mare datorita nivelului crescut de contaminare radioactiva. Totodata, s-au administrat copiilor tablete cu iod, pentru suprasaturarea glandei tiroide", s-a mai mentionat in rapoartele intocmite in perioada de dupa accidentul nuclear de la Cernobal.
Niciun raport public despre "efectul Cernobil" in Maramures
Evenimentul nu a fost dat uitarii de maramureseni, care traiesc cu temerea sa nu ajunga urmatorii pe lista celor afectati de explozia de acum 24 de ani, cand o explozie violenta a distrus reactorul 4 al centralei de la Cernobil si a raspandit moartea in lume pe tacute. Autoritatile nu par interesate sa vina cu lamuriri, pentru ca nu organizat o dezbatere despre "efectul Cernobil" desi au avut timp in ultimele doua decenii.
Politicienii maramureseni sunt mai preocupati acum de posibila reluare a activitatii fostei uzine Aurul, dar nu vorbesc nimic de faptul ca a doua centrala nucleara din Romania va fi construita in apropierea raului Somes, patru amplasamente fiind luate in calcul. Nu se stie unde urmeaza sa fie realizat proiectul, insa autoritatile pot avea in vedere doar judetele Cluj, Bistrita, Salaj, Maramures si Satu Mare, pe care le traverseaza raul Somes.
Autor :: Vasile Mihali
--
Visitor Ip: 87.7.38.74

In by Moroșanul, duminică, 25 aprilie 2010


Leave a Reply