MACEL - O haita de lupi a ucis 150 de oi pe o pasune din Rona de Sus (VIDEO)



Noapte de groaza, pe 5 ianuarie, pentru un cioban din Rona de Sus. O haita de lupi a ucis 150 de oi, sub privirile neputincioase ale proprietarului, care a strigat dupa ajutor, dar, din nefericire, prin preajma nu a trecut nici tipenie de om, chiar daca macelul s-a produs la doi kilometri de drumul principal. Culmea e ca asaltul lupilor a avut loc intr-o zona de imas, unde exista si locuinte, acest lucru fiind nespecific modului lor de atac. Paguba omului - de altfel, oile erau singura lui avere - se ridica la 60.000 lei (noi).

O turma de 150 de oi a fost pur si simplu macelarita in seara zilei de 5 ianuarie, pe o pasune din Rona de Sus, undeva la doi kilometri de drumul principal. Atacul bestiilor s-a produs in noapte. Proprietarul a incercat sa cheme ajutoare, insa turma a fost nimicita inainte ca omul sa mai poata face ceva.

" Lupii au atacat pe inserat. Au traversat comuna ca sa ajunga pana aici. Asa ceva nu s-a mai intamplat de cand ma stiu. Sa atace in pasune, la drumul mare...", a spus, stupefiat, primarul comunei, Ioan Romaniuc.

Primarul a mai spus ca incearca sa obtina ajutoare de la AJVPS, Directia Silvica si Directia Veterinara pentru a depista, prin analizele facute pe cadavre, daca atacul lupilor s-a produs, in urma unei turbari.

Ciobanul este disperat, mai ales ca a privit neputincios cum singura avere i se duce pe apa sambetei. In plus, omul nu avea nici asigurare. Cu toate acestea, primarul promite ca va incerca sa obtina o despagubire.

ACTUALIZARE: Ioan Romaniuc, primarul din Rona de Sus, a declarat  ca o comisie formata din silvici, vanatori si veterinari a fost convocata pentru stabilirea prejudiciului. Conform evaluarii acestora, 152 de oi au fost ucise, paguba ridicandu-se la  60.000 lei.

''Lupii cand se baga intr-o turma nu lasa niciuna. Toate le distrug. Mai grav e ca s-a petrecut aici in livada, erau case acolo. Cum este iarna, cred ca au ramas fara hrana in padure si au coborat in sat'', a completat Romaniuc.

Proprietarul turmei, Andrei Ioan Dubec, inca nu si-a revenit dupa pierderea suferita. El a precizat ca avea mioarele de peste 6 ani si ca nu stie ce va face de acum incolo.

"Toate mi le-o distrus. N-o mai ramas nici una. In judetul asta s-a mai intamplat, dar la noi in sat nu. Eu am facut sesizare, dar va dati seama ca lupii pot parcurge kilometri in 24 de ore. Cine-i mai gaseste acuma?''- s-a intrebat, suparat, Dubec. 

Edilii din Rona  vor incearca sa obtina ajutoare pentru ciobanul a carui turma a fost nimicita. Totodata, au cerut si ajutorul padurarilor in speranta ca vor da de urma haitei. Greu de crezut, pentru ca lupul parcurge intr-o noapte si 70-80 kilometri.




Sursa: Maramuresul Online













Maramuresul OnlineMaramuresul Online

In by Moroșanul, joi, 7 ianuarie 2010


Leave a Reply