Craciun in Maramures - Va este dor de un craciun de altadata?




Cine considera Craciunul de astazi tumultuos, colorat si lipit de farmecul de odinioara, regaseste la Poienile Izei spiritul adevarat al Craciunului.



Elementele autentice ale traditiilor de Craciun si produsele regionale specifice incanta toti turistii ce se hotarasc sa isi petreaca aici sarbatorile de iarna, indiferent de varsta sau relegie. Atractiile turistice deosebite cum ar fi Biserica din lemn Sf. Parascheva din localitate este monument istoric naţional de arhitectură, înscris şi în lista monumentelor de patrimoniu mondial UNESCO din anul 1999, este una din cele mai vechi biserici din lemn existente în ţară şi în lume, fiind un sit general foarte bine conservat, sau casele si portile din lemn traditionale, izvoarele de apa minerala, cimitirul evreiesc care dateaza din anul 1900, unde a fost ingropata comunitatea de evrei care traia in localitate, bolnava de lepra dupa cum spune istoria. Acestea sunt doar cateva exemple ce vor incanta ochii si si sufletul turistilor care le viziteaza.
La Poienile Izei va puteti caza la pensiuni de 2 si 3 margarete, unde la pretul de 100 ron de persoana pe zi este inclusa cazarea cu demipensiune ( 2 mese ), cina festiva de Craciun si excursii cu sania trasa de cai pentru vizitarea imprejurimilor localitatii pentru iubitorii de natura. O sa bucure cu siguranta prezenta colindatorilor care vin la pensiune si ureaza Nasterea Domnului, imbracati in port popular, acoperiti bine cu paturi groase de lana, si eventual un pahar de horinca servit inainte pentru a te incalzi inainte de a porni la drum.
Imbracamintea, incaltamintea satenilor de sarbatoare o sa va uimeasca in frumosul sens al cuvantului.
Cine vine la Poienile Izei ramane surprins de sarmul acestui coltisor maramuresean, un mixt reusit de spiritualitate, peisaje de basm si posibilitati culturale.
Sarbatori Fericite !!!


Sursa: Maramuresul Online















Maramuresul OnlineMaramuresul Online


Leave a Reply