Traianica pentru NOI , TU esti Ceausescu doi


Presedintele Traian Basescu si fostul dictator Nicolae Ceausescu au surprinzator de multe ipostaze similare. Majoritatea acestor imagini au fost stranse intr-un colaj de poze si prezentat de site-ul sutu.ro. Practic, realizatorii filmuletului au luat imagini de arhiva cu Nicolae Ceausescu si imagini actuale cu Traian Basescu si le-au prezentat in oglinda, punand accent pe locuri sau actiuni similare la care au participat de-a lungul timpului atat Nicolae Ceausescu cat si Traian Basescu. "O cariera de presedinte sau, cum vreti, una de dictator, se defineste prin cateva reguli simple. Schema lor, in cele ce urmeaza", este introducerea acestui colaj foto postat pe site-ul sutu.ro. Fotografiile utilizate de autori au fost luate din fototeca Arhivelor Nationale (http://fototeca.arhivelenationale.ro/) si din arhiva Presedintiei Romaniei (www.presidency.ro).
Colajul video, desi amuzant si partial logic, este totusi partinitor, mai ales ca este intitulat "Cine e Traian Basescu" si este insotit de un link intitulat "basescu egal ceausescu". Astfel, ipostazele comune in care sunt prezentati Ceausescu si Basescu sunt, de cele mai multe ori, situatii sau contexte in care poate fi fotografiat orice presedinte al Romaniei. Altfel spus, Emil Constantinescu putea oricand "imagistic" sa il inlocuiasca pe Traian Basescu.
O alta precizare esentiala in ceea ce priveste comparatie foto intre Ceausescu si Basescu este faptul ca pe vremea lui Ceausescu, realizatorul clipului ar fi fost luat imediat pe sus de Securitate, pe cand acum asa ceva nu se va intampla. Poate doar daca ar mai fi prim-ministru Adrian Nastase, s-ar putea trezi ridicat de pe strada precum acum cativa ani Mugur Ciuvica, suspectul de "Armaghedon".

VEZI VIDEO










Maramuresul OnlineMaramuresul Online

In by Moroșanul, miercuri, 7 octombrie 2009


Leave a Reply