Mircea Geoană - Mai sunt câteva zile pâna la victorie



”De fiecare data ne-am unit cand ne-a fost greu. Promit sa dau inapoi tot ce am mai bun in mine, ca sa facem din Romania o tara mai buna, pe care o meritam.”



Actualizare : 25/10/2009


Mesaj al presedintelui PSD Mircea Geoana cu ocazia Zilei Armatei Romane


Stimati civili si militari ai Armatei Romane,



Astazi se implinesc 65 de ani de la un eveniment fundamental pentru istoria Romaniei : eliberarea ultimei palme de pamint romanesc de sub jugul dictaturii fasciste. Orasele Carei si Satu Mare au fost libere si odata cu ele toata Romania, gratie sacrificiului suprem al militarilor romani. Pentru toti cetatenii acestei tari, devenirea zilei de 25 Octombrie drept sarbatoare a Armatei Romane trebuie sa reprezinte un prilej de mandrie.

Militarii si civilii Armatei Romane, aflati in acesti 65 de ani in primul val de sacrificii si devotament pentru natiune, tin si astazi sus drapelul romanesc, acasa si oriunde sunt misiuni de indeplinit.

Sunt mereu cuprins de emotie cind imi aduc aminte de efortul urias facut de Armata Romana pentru integrarea in NATO. In 2004, ca ministru de externe am reprezentat statul roman la ceremonia de inaltare a drapelului romanesc la Cartierul General al NATO din Bruxelles. Virful de lance al integrarii noastre euroatlantice a fost Armata Romana si asta m-a facut tot timpul sa fiu mindru de aceasta institutie simbol pentru existenta noastra ca stat unitar, national si independent. Aceste cuvinte frumoase dintr-o Constitutie prea putin respectata azi de unii conducatori se datoreaza in primul rind valorii si stabilitatii acestei institutii simbol pe care o sarbatorim la 25 Octombrie.

Ca fiu de militar, am invatat de cind ma stiu sa respect Armata Romana, uniforma si drapelul acestei tari. Tatal meu mi-a insuflat mereu sentimentul iubirii de tara si al bunei cuviinte fata de cei care poarta haina militara. Activi sau rezervisti, militarii sunt pentru mine coloana vertebrala a unei tari, cei chemati in permanenta sa indeplineasca cele mai dificile misiuni pentru asigurarea apararii nationale si a calitatii de stat aliat.

De la desfiintarea Tratatului de la Varsovia din 1991 si pina azi, cind suntem un respectat membru NATO, Armata Romana a fost cea care a suferit cea mai dramatica transformare si reforma din statul roman. Dintr-o institutie greoaie si prost finantata in vremea dictaturii comuniste, cu peste 300.000 de angajati, am ajuns astazi la o formula supla, moderna si respectata in lume, cu 90.000 de militari si civili. Toti aliatii nostri din NATO apreciaza fara rezerve profesionalismul militarilor romani in toate misiunile indeplinite, fie ca e vorba de Balcanii de Vest, de Afganistan sau Irak. Unele misiuni se incheie, altele vor continua. In timpul guvernarii din care am facut parte ca sef al diplomatiei, am respectat impreuna cu primul ministru de atunci si colegii din PSD angajamentul de alocare a unui buget de 2,38 la suta din PIB, asa cum ne-am angajat in fata Aliantei Nord Atlantice.

Din pacate, in ultimii cinci ani, situatia financiara, de inzestrare si personal a inregistrat o degradare continua. Cea mai populara si iubita institutie de stat, Armata Romana, a facut obiectul unor rafuieli politice, unor jigniri nemeritate de la cel mai inalt nivel, unor reduceri salariale abuzive pe fondul dezmatului bugetar pentru clienti politici.

Sper ca perioada aceasta dramatica si nemeritata pe care o traversati sa ia sfarsit in curind. Sper ca CSAT sa redevina, dupa 5 ani, o institutie care sa ofere din nou garantii ferme si lipsite de echivoc pentru un buget decent, pentru o inzestrare la nivelul profesional excelent al personalului Armatei Romane. Bugetul apararii e azi la un nivel ce nu mai poate fi acceptat pentru viitor. Criza economica nu e o scuza pentru sacrificiile Ministerului Apararii Nationale si un argument pentru cheltuieli fabuloase la Ministerul Turismului.

Sunt sigur, dragi civili si militari ai Ministerului Apararii Nationale, ca azi, 25 Octombrie, vom gindi cu totii la fel. Ca ne iubim tara, ca noi, oamenii politici, avem o datorie in plus fata de institutia care ne asigura apararea tarii si ca meritati cu totii mai mult respect decit in prezent.

Sa ne indreptam o clipa gindul pios pentru cei care si-au dat viata in tara si in teatrele de operatiuni externe, sa le transmitem familiilor acestora ca sacrificiul lor a fost pentru ca noi sa fim astazi mai siguri si mai linistiti la noi acasa.

Sa ne ajute Dumnezeu ca impreuna sa facem din nou, din Armata Romana, o institutie de elita, corect finantata si iubita pe masura sacrificiului uman si profesional pe care il face permament.


La multi ani !


Actualizare : 23/10/2009
Primul spot al campaniei

”Mai sunt 30 de zile pana cand vom reda Romania romanilor, pana la victorie!” Asa si-a inceput candidatul PSD pentru functia de presedinte al Romaniei, Mircea Geoana, discursul in fata simpatizantilor adunati astazi in prima zi de campanie la Sala Sporturilor din Ploiesti.

Liderul social-democrat a spus sustinatorilor ca alegerile din toamna sunt cele mai importante din istoria recenta a Romaniei si ca istoria pe care o asteapta pe 6 decembrie nu va fi a sa sau a PSD ci va schimba cursul istoriei.

In discursul sau liderul social-democrat a spus ca au trecut 5 ani de mandat a lui Traian Basescu in care sperantele au fost spulberate si a chemat pe toti romanii sa se uneasca imprejurul valorilor nationale: munca cinstita si familia crestina.
Totodata, Mircea Geoana le-a spus celor prezenti, ca Traian Basescu si PDL continua atacurile sub centura. Raspunzand "invitatiei” de a fi prim-ministru pe care Traian Basescu i-a adresat-o, Mircea Geoana a spus ca este o incercare jalnica de diversiune.” Domnule Basescu, din doua, una. Fie va este frica, fie ati inceput experimental droguri usoare. Dupa 5 ani de zile si dupa 3 randuri de alegeri pe care le-am castigat, PSD-ul conduce in sondaje iar lui Traian Basescu si PDL-ului le este teama ca vor lua bataie”, a afirmat Mircea Geoana.

Mircea Geoana a facut apel la solidaritate pentru o lupta eficienta impotriva crizei economice, dupa ce actualul presedinte ”a aruncat prosopul in lupta cu criza”.

La intrebarea retorica ” Traiti bine dupa 5 ani cu Basescu” sala a raspuns intr-un glas: ”Nu”.

Candidatul PSD a mai spus ca viitorul presedinte va trebui sa aduca un guvern nou care sa faca tot ce poate pentru a salva locurile de munca, prioritatea numarul 1 a romanilor.

Mircea Geoana a spus ca ”romanii trebuie sa aleaga intre ura si dezbinarea provocata de Traian Basescu si un nou model social care sa schimbe Romania.”

”De fiecare data ne-am unit cand ne-a fost greu. Promit sa dau inapoi tot ce am mai bun in mine, ca sa facem din Romania o tara mai buna, pe care o meritam”, a conchis Mircea Geoana.

Prahova









Maramuresul OnlineMaramuresul Online


One Response to Mircea Geoană - Mai sunt câteva zile pâna la victorie