Dosarul Excavatorul sau Lotul Borsa ???

VICIILE DIN DOSARUL EXCAVATORUL: Din cei 14 arestati in „Lotul Borsa”, niciunul nu este autor la infractiunea principala, ci complici, iar noua dintre ei au fost deja eliberati!




Noua dintre cei 14 arestati in dosarul “Excavatorul”, cercetati in cazul utilajelor furate din strainatate, au fost eliberati. Acestia vor fi cercetati in stare de libertate. In acest timp, ceilalti cinci inculpati se afla inca in arest. Vineri, 23 octombrie, instanta va hotari daca ii a elibera sau nu.

Octavian Ciolte, unul dintre avocatii din aceasta cauza, considera ca eliberarea celor arestati pana acum este una normala, avand in vedere viciile de procedura constatate la momentul retinerii. Mai mult, acesta se intreaba cum este posibil sa ai un dosar in care lipsesc autorii.

Complicitate la ce? „Cei arestati sunt complici. Dar unde sunt autorii? Pentru ca dupa cinci luni de interceptari telefonice si alte trei luni de arestare, inca nu exista un autor in cauza. Nici unul nu are calitatea de autor. Cativa sunt cercetati pentru complicitate, nu toti. Iar ceilalti, pentru aderare la grup infractional. Si ce sa faca cu grupul, daca nu exista autor?”, se intreaba Ciolte.

Nu s-a studiat dosarul. Acesta afirma ca magistratii nu au studiat dosarul suficient de bine pana acum, fapt care a dus la mentinerea arestarii preventive a celor in cauza. “Eliberarea lor este una fireasca. Pentru ca asa trebuie sa se infaptuiasca justitia. Dupa ce se studiaza tot dosarul, nu asa, pe apucate. Daca s-ar studia dosarul, s-ar vedeam cum au fost luati si despre ce este vorba. Nu inseamna ca daca se face atata caz si a avut loc o descindere de maniera in care s-a facut, in forta, era si justificata”, a precizat Ciolte.

Vicii de procedura. Avocatul baimarean si-a argumentat afirmatiile. „Nu s-a emis nici macar o citatie inainte de a se executa mandatele de aducere, care sa le justifice intrarile in forta. Daca nu s-au emis citatii, cum s-au emis mandate de aducere? Ca sa ii pot executa din elicopter, sa le sparg usile si sa intru fortat peste ei”, s-a intrebat Octavian Ciolte.

Recursul arestatilor din „Lotul Borsa” s-a judecat la Tribunalul Bucuresti. Chiar daca, initial, sansele celor arestati pareau foarte mici, magistratii au hotarat sa schimbe masura arestarii preventive cu aceea a obligarii de a nu parasi tara, cu alte obligatii aferente. Incalcarea acestora duce automat la trimiterea inculpatilor din nou dupa gratii.

Incheierea Tribunalului Bucuresti. “Admite recursurile declarate de inculpatii Zoltan Pap, Ilie Botis, Vasile Stetco, Toader Stetco, Ioan Timis, Toader Timis, Vasile Rac, Dumitru Laurian Danci, Ioan Danci (Tioara) impotriva incheierii de sedinta din 30.09.2009, pronuntata de Tribunalul Bucuresti - sectia a II-a Penala.

Caseaza in parte incheierea de sedinta si inlocuieste masura arestarii preventive a inculpatilor cu obligarea de a nu parasi Romania fara incuviintarea organului judiciar, pe o perioada de 30 de zile, de la 21.10.2009 pana la 19.11.2009, inclusiv.

Dispune punerea in libertate de indata a inculpatilor, daca nu sunt retinuti sau arestati in alta cauza. Pe durata masurii obligarii de a nu parasi tara, fiecare dintre inculpati trebuie sa respecte urmatoarele obligatii:

a) sa se prezinte in fata organelor judiciare ori de cate ori este chemat
b) sa se prezinte la organul de politie in a carui raza teritoriala locuieste, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori sunt chemati
c) sa nu isi schimbe locuinta fara incuviintarea organelor judiciare
d) sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte nici o categorie de arme
e) sa nu comunice, direct sau indirect, cu celelalte persoane cercetate, precum si cu martorii din prezenta cauza

In cazul incalcarii cu rea-credinta a acestor obligatii, se va lua masura arestarii preventive. Hotararea este definitiva”, se precizeaza in incheierea Tribunalului Bucuresti.

Explicatia. In cursul zilei de vineri, ceilalti cinci arestati in cauza se vor prezenta in fata instantei, solicitand inlocuirea masurii arestarii. „E alt complet, alt judecator. S-a ajuns in situatia aceasta, pentru ca o parte a trimis recursurile din arest, iar altii le-au depus prin avocati. Si au fost inregistrate la date diferite”, a declarat avocatul Octavian Ciolte.











Maramuresul OnlineMaramuresul Online

In by Moroșanul, sâmbătă, 24 octombrie 2009


Leave a Reply