BREB - SATUL FETELOR REGALE – Maria lui Tiran din Breb, vecina de ulita cu printul Charles (VIDEO)

Lumea e mica! Atat de mica incat o taranca maramureseanca a ajuns sa fie vecina de ulita cu printul Charles al Marii Britanii, care are patru gospodarii in micutul sat Breb. Maria Tiran, cum se numeste femeia, vorbeste despre mostenitorul coroanei Marii Britanii ca despre oricare vecin, doar ca nu ii spune pe nume, ci doar ”print”. Cum e sa fii vecin cu ditamai printul? Deloc complicat, pentru ca membrii familiei regale au decis ca, din cand in cand, sa se refugieze in Breb tocmai ca sa scape de formalitatea vietii la Curte. Prin urmare, femeia nu a trebuit sa invete plecaciuni speciale, nici salutari oficiale, ci doar sa fie cat mai naturala. Maria Tiran este si cea care se ocupa de ingrijirea proprietatilor printului Charles. De la moartea sotului, este ajutata de fiii ei. Se descurca, pentru ca e femeie muncitoare. In plus, chiar ii face placere, stiind ca slujeste un posibil viitor rege.

Breb a devenit celebru in Marea Britanie, despre satucul maramuresean scriindu-se in presa britanica in dese randuri. Recent, Daily Mail a relatat ca printul Charles si un paparazzo celebru, care in dese randuri a urmarit-o pe fosta sotie a acestuia – Lady Di – ca sa obtina instantanee inedite cu ea sau cuplul regal, au ajuns sa imparta acelasi sat, Breb din Maramures, un sat pe care jurnalistii l-au descris ca "aproape medieval".

Printul Charles are patru case de lemn in Breb, iar fotograful Duncan Ridgley s-a mutat impreuna cu familia, in urma cu cinci ani, in satul maramuresean. Paparazzo britanic sta pe tot parcursul verii in Breb, insa Charles, de cand si-a achizitionat casele, a fost in Maramures o singura data. Proiectul este derulat prin asociatia Mihai Eminescu Trust, al carei logo – care indica legatura cu coroana Marii Britanii – se regaseste, de altfel, pe toate proprietatile. Oamenii vorbesc ca printul va sosi foarte curand printre ei pentru a vedea cum se prezinta... agoniseala sa din Romania.

Aventura printului Charles in satul maramuresean Breb a inceput prin 2000. A cumparat prima casa traditionala, veche de cateva sute de ani, iar apoi a venit in Maramures ca sa vada minunatia. Incantat peste masura, prin colaboratorii sai, mostenitorul tronului a cumparat alte trei case de lemn din mai multe sate din Maramures, pe care le-a stramutat in Breb.

Maria Tiran, femeia care ingrijeste proprietatile sale, a povestit ce s-a intamplat in urma cu sase ani de parca ar fi fost ieri. ”A fost aici in 2003, in luna mai. Atunci o fost cumparata numai o casa. Apoi o cumparat-o pe cealalta din Berbesti. I-am facut placinta de post, ca nu o vrut carne. Pe noi o vrut sa ne vada in port traditional. La el i-o placut foarte mult casutele astea vechi”, a povestit taranca.

Ea a mai spus ca, impreuna cu sotul ei – care traia la vremea aceea, printul s-a dus pe jos pe la stanele de oi imprastiate prin zona. O bota a unui cioban maramuresean, frumos cioplita de acesta in serile lungi la stana, a ramas drept amintire in una dintre casutele de lemn, Charles gandindu-se probabil ca o va folosi la urmatorul drum spre varful Muntelui Gutai.

Chiar daca mostenitorul tronului nu a mai venit prin Maramures, fete regale au petrecut scurte vacante pe... mosia acestuia din Breb. ” Nepotul lui, Oliver, si unul Bill au dormit aici. Eu am vrut sa ii cazez la mine, dar nu au vrut decat aici. La mine veneau sa manance. Aici stateau, la lumanare ca nu este lumina”, a spus Maria lui Tiron, adaugand ca strainii sunt curiosi sa vada satul pentru ca in Anglia nu mai exista asa ceva.


Satenii sunt mandri ca satul lor a ajuns vestit in intreaga lume de cand Printul Charles a ajuns prin Maramures, iar prezenta bodyguarzilor nu ii incurca. Din contra, oamenii sunt gata sa intinda masa pentru fetele regale sa le arate cat de buni vecini pot fi.











Maramuresul OnlineMaramuresul Online


Leave a Reply