Borşa vrea să inaugureze pîrtia olimpică în această iarnă


- La cea mai mare instalaţie de transport pe cablu din România lucrările sînt într-un stadiu avansat
În şantierul de “Sub Puzdre” se lucrează serios. Am avut ocazia să constatăm acest lucru la finele săptămînii trecute, cînd am urcat, de această dată pînă la staţia finală. După vizita pe care o făcusem acolo sus, înaintea venirii ministrului turismului Elena Udrea, trebuie să recunoaştem, ritmul în care s-au derulat acestea ne-a impresionat. Responsabilii celei mai mari investiţii din turismul românesc, Consiliul Local şi Primăria Borşa, firma austriacă Doppelmayer, ce a adus în România cea mai performantă instalaţie dotată cu telegondolă, precum şi antreprenorul general, Dunărea SA, specializată în montarea unor astfel de instalaţii în ţara noastră, speră că vechea pîrtie, existentă de pe vremea imperiului austro-ungar, va fi dată încă din acest an în folosinţă.
Ploaia rece de dimineaţă le-a dat oarece emoţii constructorilor. Doar că pe le amiază cerul s-a mai răzbunat. Pe drumul de acces, pietruit, urcă betonierele, se lucrează de zor la ridicarea stîlpilor de susţinere. Cu ceva vreme în urmă fusesem doar pînă la staţia intermediară. Acum, după ce austriecii au venit, staţia finală este în finalizată. La pilonul 14 (ultimul) specialiştii de la firma Dunărea trag cablurile pentru telegondolă. Pe muncitori, prezenţa unui jurnalist nu-i impresionează prea mult, îşi văd de treabă. Amănunte ne dă viceprimarul Gavril Bota, care a venit precum o face la fiecare sfîrşit de săptămînă, să vadă cum merge treaba. “Lucrările sînt realizate în proporţie de 90%. Sperăm că timpul ne va permite să le finalizăm. Aici, în Borşa vorbim de singura instalaţie de transport pe cablu din România dotată cu telegondolă care are staţie intermediară. Acest lucru înseamnă că ea se va adresa tuturor categoriilor de iubitori ai sporturilor de iarnă. Partea de sus este de nivel dificil (pîrtie neagră - n.n.), ca de la staţia intermediară în jos, spre bază, să fie de nivel mediu (pîrtie albastră - n.n.). Pe părţile laterale, se va putea practica “schiul de tură” de agrement altfel spus, care se practică în familie. Pe timp de vară, vom avea, probabil, cele mai bune trasee de mountain bike din România, ca să nu mai vorbim de peisajele de vis ce pot fi văzute din telegondolă. Instalaţia va dispune la bază, în vecinătatea Hotelului As, de o parcare supraetajată, pe trei nivele, cu o capacitate de 150 de locuri. Sperăm că prin această investiţie, Borşa să-şi binemerite renumele de “Perla Transilvaniei”, iar pîrtia olimpică, omologată încă din vremea imperiului austro-ungar, să facă din oraşul nostru una din cele mai apreciate staţiuni din Europa Centrală”. Am reuşit să smulgem o declaraţie şi de la preşedintele general al Dunărea SA, firma care realizează lucrările, Constantin Frîncu. Acesta a fot mai optimist chiar decît reprezentanţii primăriei: “Lucrările se derulează greu, cu mici întîrzieri, din pricina timpului nefavorabil. Dar instalaţia va funcţiona din acest an! O să fiţi invitaţi la inaugurare, dar în funcţie de condiţiile atmosferice, nu pot să vă spun cînd. Privitor la colaborarea cu Primăria Borşa, pot să vă spun că aceasta este extraordinară, o asemenea deschidere nu am mai găsit decît la Constanţa, cînd am realizat telegondola de la Mamaia, iar pentru asta ei merită tot respectul nostru. Este un partener real, determinat să finalizeze acest proiect”.
Pe drumul de întoarcere, oprim la staţia intermediară. Acum trei luni era doar o fundaţie, acum rămînem realmente surprinşi. Ajunşi la baza pîrtiei, la staţia de sosire, facem fotografii cu muncitorii care lucrează la viitoarea parcare, dar şi cu doi dintre consultanţii austrieci, care ne zîmbesc joviali.
În puţinul timp rămas la dispoziţie, am trecut pe la cîteve dintre hotelurile şi pensiunile din Complexul Borşa. Am constatat că orizontul de aşteptare este mare. Borşa (nu doar cea turistică) ar avea de cîştigat mult o dată cu finalizarea acestei investiţii.











Maramuresul OnlineMaramuresul Online


Leave a Reply