Sarmale de Botiza cu hribi si mamaliga



Trimite stirea pe Yahoo! Messenger





RETETA. Pentru maramureseni, sarmalele si mamaliga sunt doua preparate de baza in traditia locului, iar daca vrei sa mananci o mancare mai ceva „ca la mama acasa”, nu trebuie decat sa te pui la masa cu oamenii dintr-o gospodarie maramureseana. In timp, traditia s-a „extins”, realizand un preparat aparte, care le combina pe cele doua: sarmalute cu hribi si garnitura de mamaliguta. Iata o reteta speciala, dezvaluita de Victoria Berbecaru din Botiza.

Ingrediente. Pentru a realiza acest preparat aveti nevoie de: un 1 kg de ciuperci (hribi), 500 gr de orez, un catel de usturoi, 2 morcovi, 2 ardei si 500 gr de mamaliga.

Mod de preparare: Hribele se curata bine-bine si se pun la prajit aproximativ 10 minute. Apoi se pune orezul la fiert, in timp ce se amesteca ciupercile cu morcovii si ardeii taiati marunt. Odata ce orezul a fost adus la fierbere, se formeaza o compozitie la care se adauga putina sare, piper si ulei. Astfel, odata ce s-a format o pasta din toate aceste ingrediente se ruleaza in foi de varza sau de sfecla. Gospodinele din Botiza, unde sarmalutele cu hribe sunt prezente pe fiecare masa, arata ca „apoi daca faci sarmalele cu foi de buraci (sfecla) , se fierbe mai repede si au o culoare mai inchisa, un verde tare”. Dupa 30 de minute se iau de la fiert sarmalele si se aseaza pe un platou. Mancarea se gratineaza cu mamaliguta si samantana. Iar cand se asterne masa, indiferent ca e vorba de pranz sau cina, n-ai cum sa ratezi un „pahar’ ori doua de horinca”, dupa cum tin sa precizeze flacaii din Botiza.












Maramuresul OnlineMaramuresul Online


Leave a Reply