Strategii de jaf in padurile Maramuresului





Trimite stirea pe Yahoo! Messenger





„Ne intelegem in birou ce scriem!”




























MEDIU. Padurile Maramuresului continua sa fie bataia de joc a celor care le exploateaza ilegal. Mii de hectare impadurite, in special din zona Borsa - Viseu - Moisei, au fost pur si simplu decimate, fara ca autoritatile statului sa intervina in vreun fel pentru combaterea fenomenului, cu toate ca acesta este deja de notorietate. Din cand in cand, cate o voce palida se ridica pentru a arata starea grava in care a ajuns fondul forestier din Maramures. Iar lucrurile se opresc aici.





Cei care taie padurile continua nestingheriti sa rada tot ce prind in cale, fara a avea in vedere ca este vorba despre proprietati private sau ale statului. Pentru hoti nu exista limite. Printre cele mai afectate zone se numara si aceea aflata la extremitatea estica a Maramuresului, intre Borsa si judetul Suceava. Privite de la drumul principal, padurile nu arata foarte rau. Trecatorul de ocazie ar putea ramane cu impresia ca nu exista probleme majore legate de taierea ilegala a padurilor. Insa, strabatand drumurile forestiere sau potecile montane, cei neavizati vor avea parte de o surpriza de proportii.



Exploatare ilegala. Pe portiuni de zeci de kilometri, padurile au fost taiate fara mila. Colinele par desprinse dintr-un joc de puzzle, cu suprafete imense de unde covorul impadurit a fost parca decupat. Singurele urme de verdeata dau impresia unei vegetatii saracacioase, care nu s-a putut dezvolta in acel climat. In imediata vecinatate, insa, izbeste contrastul dat de padurile sanatoase de brazi, neatinse inca de securile calailor padurii. S-a taiat la pachet, fara a se respecta vreo regula de exploatare silvica. Fara a se tine cont de impactul pe care disparitia brusca a arborilor o va avea asupra ecosistemului. Dar, cand vorbim de hoti, aceste lucruri sunt amanunte care nu conteaza.



Cu toate ca decimarea padurilor borsene este un fapt bine cunoscut, chiar si la nivel national, autoritatile statului nu iau masuri ferme pentru combaterea taierilor ilegale. Cei in masura a verifica modul de exploatare a padurilor sunt reprezentantii Corpului de Control din cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic Cluj. Pana acun, cei trimisi in teritoriu sa verifice legalitatea taiarilor de arbori au aplicat doar sanctiuni minore. Una dintre posibilele explicatii este aceea ca foarte multi dintre inspectorii silvici provin din localitatile Borsa si Moisei. Intre acestia si cei verificati exista grade de rudenie sau legaturi de amicitie. Uneori, inspectorii ii surprind pe hoti in flagrant. Pentru ca exploatatorii lucreaza zi si noapte, cu utilaje de mare tonaj, chiar in padure.



Strategia furtului. In unele cazuri, taietorii de lemne nici nu se mai obosesc sa faca naveta pana la locul pe care l-au ales pentru a-l defrisa si isi improvizeaza un loc de dormit peste noapte, chiar in inima muntelui. Cel mai adesea, se folosesc autobuze vechi sau vagoane dezafectate, muncitorii unei echipe pot dormi linistiti. Dar chiar si atunci cand inspectorii ii surprind pe faptuitori in flagrant, sanctiunile aplicate sunt minore. Spre exemplu, asa s-a intamplat cu ocazia unui control al ITRSV Cluj, cand inspectorii sesizati vizavi de taierile ilegale ale Composesoratului Viseu au constatat ca s-au taiat 28 de arbori, in valoare de 70 milioane lei vechi. Un chilipir, pentru jefuitorii padurilor maramuresene. Atat s-a taiat intr-o noapte, probabil. Cat despre faptul ca oamenii lui Vasile Andreica, presedintele Composesoratului, au ras o buna parte dintr-o padure de 200 de hectare pe care au luat-o in posesie fara drept... inspectorii clujeni nu au avut nimic de obiectat.



In timpul unei incursiuni montane pe potecile padurilor borsene, ne-a fost dat sa-l intalnim pe deputatul Doru Brasoan Lese, ajuns in zona pentru a participa la plantarea unor puieti de brad. Acesta ne-a oferit explicatia pentru faptul ca autoritatile statului inchid ochii atunci cand trebuie sa pedepseasca vinovatii: „Este arhicunoscut faptul ca in Maramures, si, in special, in zona Borsa, putine zone au ramas nedecimate. La modul general vorbind, se fura. Reprezentantii organelor de control sunt sefi. Ati vazut pe ce drumuri am venit pana aici. Ce, vin ei pana aici? Nu vin, dom’le. Ne intelegem in birou ce scriem. E in regula? E in regula. Pentru ca toata lumea vrea sa se imbogateasca. Inclusiv cel care controleaza”.






















Lasa un comentariu pentru acest articol

In by Moroșanul, marți, 9 iunie 2009


Leave a Reply