Romanii din strainatate vor putea obtine mai repede documente de la consulate



Trimite stirea pe Yahoo! Messenger



Ministerul Afacerilor Externe pune, de la 1 iulie, la dispozitia cetatenilor romani aflati in strainatate un nou sistem de verificare a datelor in timp real, care-i va ajuta sa obtina mai repede confirmarea identitatii si documentele solicitate, a anuntat ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu.

”Prin acest sistem, in ceea ce priveste solicitarile pentru titlurile de calatorie, ca si pentru confirmarea permiselor de conducere, timpii de asteptare, cheltuielile, nervozitatea evidenta a romanilor din strainatate aflati intr-o situatie speciala vor fi practic rezolvate, asa cum este normal intr-un sistem consular modern”, a explicat Cristian Diaconescu.

Astfel, odata ce solicitarea unui roman va fi transmisa consulului, acesta va putea face verificarea direct prin intermediul MAE, pe o linie securizata, daca respectivul cetatean are un permis de conducere valabil.

Ministrul a precizat ca MAE primeste lunar 12.000 de solicitari ale romanilor din strainatate care se confrunta cu probleme de acest fel.

Pana acum, cetateanul care solicita confirmarea identitatii pentru titlurile de calatorie, era nevoit sa astepte cateva zile, pana intr-o saptamana, iar cei care solicitau confirmarea permiselor de conducere, trebuiau sa astepte chiar inte doua si trei saptamani, a precizat ministrul, aratand ca acum aceste probleme se pot rezolva intr-o zi.

Totodata, a spus Diaconescu, in acest moment, MAE poate simplifica la maximum si o procedura suparatoare pentru cei care calatoresc in afara si, la un moment dat, sunt opriti de politisti pe autostrazile europene. ”Este posibil ca, daca respectivul politist are dubii in ceea ce priveste veridicitatea permisiului de conducere, prin contactarea telefonica a oficiului consular cel mai apropiat si cu acordul cetateanului roman, sa se realizeze o confirmare pe loc”, a spus Diaconescu.

Pana acum, procedura de verificare a datelor era mult mai greoaie. Dupa ce un cetatean solicita oficiului consular din strainatate verificarea datelor, consulul transmitea la Ministerul Administratiei si Internelor elementele solicitate si se astepta confirmarea. MAI verifica, transmitea rezultatul verificarii la MAE, care, la randul sau, transmitea oficiului daca solictarea este valida sau nu. Pe baza acestui sistem, procedura de verificare poate fi realizata in timp real, a adaugat Cristian Diaconescu.











Lasa un comentariu pentru acest articol


Leave a Reply