Maramuresul sub ape! - 15 minute de ploaie, suficiente pentru a ne demonstra vulnerabilitatea retelelor de canalizare




Trimite stirea pe Yahoo! Messenger



INUNDATII. In seara de 20 iunie, in Baia Mare, 15 minute de ploaie torentiala au fost suficiente pentru a demonstra incompetenta si lipsa de profesionalism a specialistilor in apa-canal. Baia Mare e sub ape!

Baia Mare. Blocurile de pe strada Dragos Voda, aflate chiar pe malul Sasarului au fost inundate. In garaje, apa depaseste 1,5 metri! Masini de zeci de mii de euro sunt distruse. Este pentru a treia oara “in ultimele patru ploi”, spun oamenii, revoltati. Cer venirea primarului Cristian Anghel, sa-i ceara socoteala. “Doar platim taxe si tocmai au facut o modernizare a retelei de canalizare prin ISPA. A fost 70 de milioane de euro! Unde s-au dus banii?”, intreaba locatarii din zona.

O femeie ne arata hainele ude. A intrat in garaj, in apa pana in brau sa impinga masina afara. Au ajutat-o vecinii. Insa masina e compromisa. Garajele de la parterul blocurilor sunt 70% sub apa! Cei mai multi sunt decisi sa dea in judecata societatea locala Vital SA.

“Masinile ni le-au distrus. E nevoie de mii de euro pentru a le repara. Insa uneori costurile ajung pana la valoarea initiala a autoturismelor. Toata saptamana am lucrat sa ne refacem beciurile si garajele afectate. Acum iar sunt praf. A iesit tot rahatul orasului la noi. Unde e primarul ? Unde sunt autoritatile ? Nu intereseaza pe nimeni. Am sunat la Vital, iar de la dispecerat au spus sa nu-i mai deranjam, ca nu e problema lor, ca nu au receptionat lucrarea. Atata sfidare nu am mai vazut. Ii vom da in judecata, asa nu se mai poate”, a declarat unul dintre cei care locuieste in blocul 2D.

La un sfert de ora dupa ce am ajuns noi acolo, au aparut si cei de la “Situatiile de Urgenta”. Care urgenta? De acum, ar fi suficient sa se numeasca Inspectoratul de Situatii. Si atat. Masina de interventii a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Maramures e un Aro amarat, de vreo 20 de ani, care-si taraie vopseaua rosie prin suvoiul ce miroase pestilential.

In masina, doi caporali si doi soldati, dotati cu o motopompa care nu putea face fata unui singur beci, daramite sa evacueze apa adunata sub cateva blocuri. Alergand de colo-colo, fara sa stie bine de unde sa inceapa, pompierii au avut nevoie de minute bune pentru a incepe degajarea apelor. Pret de cateva ore, acestia au desfasurat o munca de Sisif, incercand sa scoata apa din garaje. Abia pe la 22.30 au mai aparut doua masini de pompieri, cu un efectiv mai mare de manuitori de furtunuri.

Un veritabil gheizer a izbucnit dintr-o gura de canal din apropierea raului mort. Suvoiul arunca apa la o jumatate de metru inaltime. Apa te ineca, dar si duhoarea. “Odata cu apa asta, iese si, ma scuzati, rahatul”, explica o doamna. Pe la ora 23, imbinarea retelei de canalizare veche cu cea noua a fost sparta, tocmai pentru a facilita scurgerea apei. Acest lucru trebuia facut in urma cu o saptamana, dar “specialistilor” nu le-a trecut prin cap varianta aceasta.

Nu a trecut decat o saptamana de la ultima inundare a garajelor de pe strada Dragos Voda din Baia Mare. SC Vital SA continua sa isi bata joc de locuitorii blocurilor aflate la limita vestica a localitatii, dupa ce saptamana trecuta directorul Gasparik Geza a gasit scuza pentru dejectiile facute cadou baimarenilor din acea zona: s-a infundat statia de epurare a orasului. Pagubele inregistrate atunci au atins cateva sute de mii euro, zeci de masini, aflate in garajele de sub blocuri, fiind acoperite de ape.

Dar nu a fost suficient. Era nevoie de inca o inundare. Culmea, produsa tocmai din cauza unei lucrari proaspat realizate. Reteaua de canalizare finalizata in urma cu cateva saptamani, face parte dintr-un proiect amplu de refacere a structurii de aductiune cu apa si canalizare, cu finantare de tip ISPA, in valoare de 70 de milioane euro. Atat de bine a fost executata pana acum, incat toata partea de vest a orasului s-a aflat sub apa. Toate reziduurile orasului au iesit in garajele si beciurile oamenilor.

Insa, autoritatilor nici ca le pasa. Contactati telefonic, primarul Municipiului Baia Mare, Cristian Anghel, si vicele Mircea Dolha nu au fost de gasit. Orasul e sub ape, insa domniile lor nu au nicio treaba. Probabil, cand lucrarea de 70 de milioane euro va fi gata, ii vom vedea intr-o conferinta de presa anuntand marea realizare. Acum, insa, nu pot fi deranjati cu problemele celor care i-au votat. Nici Alexandru Ilies, directorul Directiei de Sanatate Publica, nu a catadicsit sa raspunda la telefon, desi situatia o impunea. Mai ales ca timp de o saptamana nu a facut nimic. Zona este un adevarat focar de infectie, toate dejectiile orasului fiind stranse pe strada Dragos Voda. Dar pe Ilies nu-l intereseaza. E si el mai interesat de conferinte de presa in care ni se baga pe gat tot felul de indicatori si cifre care nu intereseaza pe nimeni. Cand vine vorba sa isi faca treaba, Ilies nu e de gasit.

Singurul reprezentant al Municipalitatii care s-a deplasat pe Strada Dragos Voda a fost consilierul local Stefan Pop. “Este inadmisibil ce se poate intampla in Baia Mare, acum, in secolul XXI. Subsolurile blocurilor sunt facute praf. In seara aceasta, factorii de decizie lipsesc. Trebuie sa fie aici, dar nu sunt nicaieri. Problema este la reteaua de canalizare construita recent si care a fost prost executata. Asa se intampla cand din comisiile de receptie lipsesc cei care dau banii pentru lucrarile acestea”, a afirmat Stefan Pop.

Copac cazut peste sofer. Furtuna care s-a abatut asupra judetului la prins pe un baimarean in trafic. Din cauza precipitatiilor abundente, barbatul a fost nevoit sa parcheze in fata Spitalului Judetean de Urgenta Baia Mare. A ramas in masina, in parcarea unitatii sanitare, asteptand ca furtuna sa se linisteasca, insa un arbore doborat de vant a cazut peste autoturism. Omul nu a fost accidentat dar a tras o spaima sora cu moartea si abia si-a gasit putere sa sune la 112.

"Este vorba de un barbat, in jur de 40 de ani, din Baia Mare. Acesta se afla singur in masina in momentul producerii incidentului. Conducatorul auto nu a fost accidentat, insa masina a fost avariata. El a sunat la 112, iar interventia a fost preluata de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta. Un echipaj s-a prezentat la interventie si a eliberat zona", a declarat purtatorul de cuvant al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Maramures, Dan Buca.
Cifrele dezastrului. In Baia Mare s-a semnalat vant in rafale, cu o viteza de 19 m/s, iar la statia hidrometrica Ulmeni au fost inregistrate precipitatii de 16,8 l/mp. Cantitatea de precipitatii cazuta in municipiul Baia Mare a condus la probleme ale sistemului de canalizare care nu a mai facut fata volumului de apa, fapt ce a contribuit la acumularea unei cantitati de apa sub podul de cale ferata de pe Bd. Bucuresti. Ploaia abundenta a inundat subsolul locuit al unui imobil de pe strada Tineretului.

Comunicatul ISU spunea ca “Primaria Baia Mare si angajati de la Societatea Vital au intervenit pentru restabilirea situatiei in zona si reluarea circulatiei rutiere”. Noi am fost acolo si v-am relatat ceea ce am vazut. Un Aro, patru soldati si o pompa de mana. Si o masina a pompierilor militari care se indrepta spre Spitalul Judetean de Urgenta, pentru a taia copacul pravalit peste masina unui baimarean.

Avertizarea a venit extrem de tarziu. La ora 19.30, niciun oficial nu a anuntat dezastrul ce se prefigura, desi la acea ora existau informatii despre acesta. Centrul Meteorologic Transilvania a anuntat Institutia Prefectului de producerea unor fenomene meteorologice periculoase imediate si atentionare de cod galben in jumatatea vestica a judetului Maramures. Au fost anuntate averse si vijelii, insotite de precipitatii estimate la pana 35-40 l/mp. Comunicatul, pe care l-am citit doar dupa producerea dezastrului (pentru ca atunci ne-a fost remis!), spunea ca prefectul Sandu Bombonel Pocol, in calitate de presedinte a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, a dispus avertizarea comitetelor locale pentru situatii de urgenta si pregatirea acestora pentru interventii.

In judet. In Salsig au cazut precipitatii de 28 l/mp, in Cicarlau - 19,7 l/mp, in Lapusel -19 l/mp. Furtuna a doborat un copac pe DN 1 C , in zona "Stejarul". Pompieri militari din cadrul subunitatii din Somcuta Mare s-au deplasat la fata locului si au degajat drumul national. De asemenea, in Somcuta Mare si Tautii Magheraus cateva sectoare ale retelei de alimentare cu energie au fost avariate.












Lasa un comentariu pentru acest articol

In by Moroșanul, duminică, 21 iunie 2009


Leave a Reply